Math 1A Singapore-Naming Positions-Chapter 5

Naming position, cardinal and ordinal number, the 5th position, one, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten, number in words,

Naming Positions


Look at the table to understand naming positions:

Cardinal
Numbers
Ordinal
Numbers
1
one
first
1st
2
two
second
2nd
3
three
third
3rd
4
four
fourth
4th
5
five
fifth
5th
6
six
sixth
6th
7
seven
seventh
7th
8
eight
eighth
8th
9
nine
ninth
9th
10
ten
tenth
10th

1.

 
 
 
 
 
the 5th position 
๐Ÿ‘ง
c
๐Ÿ‘ฆ
J
๐Ÿ‘ง
I
๐Ÿ‘ฆ
H
๐Ÿ‘ง
F
๐Ÿ‘ฆ
B
๐Ÿ‘ง
A
๐Ÿ‘ฆ
D
๐Ÿ‘ง
G
๐Ÿ‘ฆ
E
 
 
 
 
 
------------------------
5 children

Who is 5th?

Who is 9th?

In which position is the boy E?

Answer:

The boy B is 5th.

The boy J is 9th.

The boy E is in 1st position.


2.  ๐Ÿฆ ๐Ÿฏ ๐Ÿ™‰ ๐Ÿ˜ ๐Ÿฆ’ ๐Ÿถ ๐Ÿด

     left ----------------------ร right

๐Ÿ™‰ is 3rd from the left.

๐Ÿถ is 2nd from the right.

Who is 4th from the left?

Who is 6th from the right?

Answer:

๐Ÿ˜ is 4th from the left.

๐Ÿฏ is 6th from the right.


Some examples from the workbook:

Workbook Exercise 32 (2)


(a) Color the 3rd. glass.

๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.
1st
 
 
 
 
 
 

Answer:

๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.

๐Ÿฅ›.
๐Ÿฅ›.

๐Ÿฅ›.

๐Ÿฅ›.

๐Ÿฅ›.

1st
 
3rd
 
 
 
 

(b) Color the 3 flags.

.
.
.
.
.
.
.
1st
 
 
 
 
 
 

Answer:

.
.
.
.
.
.
.
1st
 
3rd
 
 
 
 


Workbook Exercise 34


(1) Color the 6th. ball from the right.

.⚽.⚽.⚽.⚽.⚽.⚽.⚽

Answer:

.⚽..⚽.⚽.⚽.⚽.⚽


(2) Color the 3rd. tree from the left.

๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด

Answer:

๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด.๐ŸŒด


(3) Color the 5th. bell from the right.

๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””

Answer:

๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””.๐Ÿ””


(4) Color the 2nd apple from the left.

๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ

Answer:

๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ


Review 1:


2. Count and write the number in words.


 
Number in words
๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ
 
๐ŸŸ.๐ŸŸ
 
๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•
 
๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹
๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹

 
๐Ÿฆ†.๐Ÿฆ†.๐Ÿฆ†
 

Answer:


 
Number in words
๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ.๐Ÿ
four
๐ŸŸ.๐ŸŸ
two
๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•.๐Ÿฅ•
five
๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹
๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹.๐Ÿฆ‹

ten
๐Ÿฆ†.๐Ÿฆ†.๐Ÿฆ†
three


3. Write the numbers.


six
 
seven
 
nine
 
zero
 

Answer:


six
6
seven
7
nine
9
zero
0


4. Write the numbers in words.


8
 
5

 

Answer:


8
eight
5
five
Make CommentWrite Comment